cad tasarım nedir

CNC İşleme İçin CAD Tasarım Nedir?

CAD (Bilgisayar destekli tasarım), bir tasarımın modellenmesine, değiştirilmesine, analizine ve optimizasyonuna yardımcı olmak için bilgisayarların kullanılmasıdır. Geometrik ve sayısal parametrelerle tanımlanan bilgisayar modellerinin oluşturulmasını içerir. Bu modeller genellikle bir parçanın veya montajın iki veya üç boyutlu tasviri olarak görüntülenir. CAD sistemleri, tasarımcıların yalnızca cebirsel ve parametrik eğriler ve yüzeyler gibi çeşitli temsiller altındaki nesneleri görüntülemesine değil, aynı zamanda gerçek dünya senaryolarını simüle ederek bu nesneleri test etmenize de olanak tanır. Örneğin, Solidworks kullanarak bir köprü tasarladıktan sonra, Solidworks'ün simülasyon özelliklerini kullanarak köprünün yükleme altındaki davranışını test edebilirsiniz. Bütün bunlar çeşitli yazılım paketleri kullanılarak elde edilir. Çıktı genellikle 3D baskı, işleme ve diğer üretim süreçleri için elektronik dosyalar biçimindedir.

Üretim alanındaki geniş kapsamlı teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayar destekli tasarım, üretimin vazgeçilmez bir yönü haline geldi. CAD dosyaları kullanılarak üretilen parçalar, otomotiv, gemi yapımı, havacılık ve mimari gibi yüksek hassasiyet ve karmaşık unsurlar gerektiren bir dizi endüstride uygulanmaktadır. Elektronik sistemlerin tasarımında kullanımı, bilgisayar destekli çizim (CAD) veya elektronik tasarım otomasyonu (EDA) olarak bilinir. Mekanik tasarıma uygulanan CAD, mekanik tasarım otomasyonu (MDA) olarak bilinir. Bir bilgisayar yazılım paketi kullanarak teknik bir tasarım oluşturma sürecidir.

Mekanik tasarım için CAD yazılım paketleri, geleneksel çizim özelliklerini göstermek için vektör tabanlı grafikler veya raster grafikler kullanır. Ancak CAD, tek başına şekillerden çok daha fazlasını içerir. Mühendislik ve teknik çizimlerin manuel olarak hazırlanmasına benzer şekilde, CAD süreçlerinin çıktıları, süreçler, malzemeler, toleranslar ve boyutlar gibi bilgileri iletmelidir.
 

Tipik CAD Formatları Nelerdir ve Aralarındaki Temel Fark Nedir?


Çoğu yazılım paketine ve elektronik dosyaya benzer şekilde, CAD yazılım paketlerinin benzersiz dosya biçimleri ve uzantıları vardır. CAD dosyaları 2B veya 3B tasarımlar içerebilir. Günümüzde çok sayıda CAD formatı mevcuttur. Ancak, .DWG, .DXF, .DGN, .STL ve .STEP en yaygın olanlarıdır.

.DWG

Çizim kelimesinden türetilen DWG, 2B ve 3B tasarım verilerini ve meta verileri depolamak için kullanılan ikili bir dosya formatıdır. Autodesk tarafından geliştirilmiştir ve birçok CAD paketinde yerel olarak desteklenir. DWG dosyalarını, Autodesk'in ücretsiz DWG TrueView programını kullanarak Windows'ta görüntüleyebilirsiniz. DWG dosya biçimini destekleyen herhangi bir üçüncü taraf uygulaması da DWG dosyalarını açabilir.

.DXF

Tam olarak çizim değişim formatı olarak bilinen DXF, CAD çiziminin (DWG) içeriği için bir değişim formatıdır. DXF dosyaları .DWG dosyalarına benzer, ancak diğer programlarla daha uyumludur. Bu dosya formatı, diğer programların AutoCAD belgelerini kolayca açabilmesi için evrensel bir format olarak oluşturulmuştur.

.DGN

DGN (tasarım) dosyaları, Intergraph Interactive Graphics Design System ve MicroStation gibi CAD inşaat yazılım paketleri kullanılarak oluşturulan çizimlerdir. Bir DGN dosyası, DGN standart formatında veya Intergraph Standart Dosya Formatında (ISFF) kaydedilebilir.

.STL

STL formatı, stereolitografi CAD yazılımından türetilen bir dosya formatıdır. Stereolitografi, prototiplerin, modellerin vb. üretiminde kullanılan hızlı bir 3D baskı prototipleme teknolojisidir. Bir STL dosyası, çok sayıda prototipin üretiminde kullanılan ana model olarak hizmet eden üç boyutlu bir tasarım içerir.

.STEP

STEP, "ürün modeli verilerinin değişimi için standart" anlamına gelir. STEP, CAD programları arasında dosyaların değiştirilebilirliği sorununu çözen bir ISO standardı CAD dosya formatıdır. Bu dosya formatı, modelleri farklı CAD paketlerine sahip kullanıcılar arasında paylaşmak için kullanılır.
 

CAD ve CNC işleme


Tam olarak “Bilgisayar Sayısal Kontrollü” makineler olarak bilinen CNC makineleri, bir bilgisayar programından gelen talimatları yüksek hassasiyetle takip ederek, genellikle farklı sayıda eksen (üç veya beş) etrafında aletler arasında gezinebilen elektro-mekanik cihazlardır. CNC işleme, mühendislerin bilgisayarla tasarlanmış bir dosyadan makine parçaları ürettiği birçok yoldan biridir. Bu yaklaşım, eksiltici üretim olarak bilinir. Diğer bir üretim yaklaşımı, eklemeli üretim süreci olarak adlandırılan 3D baskıdır.

CAD'den önce CNC makineleri, delikli bantlar olarak bilinen bir veri depolama sistemi kullanılarak çalışıyordu. Kodlar, delikli bant kartlarına manuel olarak delindi ve makineye beslendi.

CNC makineleri, makine takımının 3B alanda nasıl hareket edeceğine dair kodlanmış bir kılavuz olan G-CODE olarak adlandırılan dijital talimatlara güvenir. G-CODE manuel olarak yazılabilir, ancak sıkıcı ve hatalara açık olacaktır. G-CODE, CAM (bilgisayar destekli üretim) tarafından yazılmıştır.

CAM, CAD'de tasarlanan modeli CNC makinesinin anladığı G-CODE'a dönüştürmekten sorumludur. CNC makinesi daha sonra CAM tarafından CAD dosyasından oluşturulan G-CODE'u takım yolu için talimatlar olarak kullanır.

Özetle, 

CAD tasarım geometrisini oluşturur; CAM takım yolunu tasarlarken CNC, parçayı yapmak için CAM'den gelen çıktıyı kullanır. Bu, CAD, CAM ve CNC işleme arasındaki ilişkidir.
Bu site AnkaPlus Kurumsal Web Tasarım Paket sistemleri ile hazırlanmıştır.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.